Szentmise

6. nap - szeptember 10., péntek
Időpont
-
Hozzáadás Google naptárhoz
Helyszín

Hungexpo

1101 Budapest, Albertirsai út 10. Magyarország

Nyelvek
Angol
Francia
Latin
Magyar
Német
Olasz
Spanyol
Regisztráció
Kötelező
Kategória
Akadálymentesített
Igen

Főcelebráns: Jean-Claude Hollerich bíboros

Ezen a szentmisén a „Budapest Mise” tételei hangzanak el.

A Budapest Mise zsidó jellegű dallamokra épül, de latin nyelven szólal meg. Hangzása magába öleli a klasszikus egyházi zene hagyományait, a klezmer és jiddis zene ringató dallamosságát és pattogós ritmusait, de mindezek mellett a mai hallgató szimfonikus filmzenén nevelkedett érzékére is hat.
A mű szerzője Pejtsik Péter, akinek életművében a környező és távolabbi népek, kultúrák zenéje és a klasszikus megszólalásoktól a progresszív rockzenéig számos stílus ötvöződik egyszerre korszerű és kortalan hangzássá.
Zenei hitvallása szerint a „komoly” és „könnyű” határai egyáltalán nem ott húzódnak, ahol a zenei stílusok alapján gondolnánk. Az ő munkája az 1938-as Eucharisztikus himnusz, a „Győzelemről énekeljen” modern hangszerelése is, amely az idei NEK himnusza is egyben.
Ez a mise szimbolikus erővel jeleníti meg az Egyház hűségét gyökereihez, befogadó szeretetét és üzenetét korunk társadalma felé. Egyben rímel az Eucharisztikus Kongresszus jelmondatára: „Minden forrásom belőled fakad”. Így ráirányítja figyelmünket Jézus Krisztus személyére.

Közreműködnek:
Andrejszki Judit – ének
A Magyar Állami Operaház Zenekara
A Voicestation kórus
Vezényel: Pejtsik Péter


Liturgikus füzet

(kattints a képre!)

Kapcsolodó programok

Előadók