A hídépítő

2021. május 10.
Andrew Yeom Soo-jung Szöul érseke a támogatásra szorulók felkarolása mellett azon dolgozik, Észak- és Dél-Korea népe felül tudjon kerekedni a konfliktusokon. Szeptemberben találkozhatsz vele Budapesten, itt lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

Első római katolikus vezetőként, 2014 májusában átlépte a diktatórikus Észak-Korea határát Andrew Yeom Soo-jung bíboros, Szöul érseke. Az egyházfő a határ északi oldalánál lévő kaesongi ipari parkba látogatott, ahol dél-koreai katolikus munkások is dolgoznak. Misét is terveztek, de végül ennek megtartására nem kerülhetett sor. A bíboros mégis történelmet írt és azt reméli, hogy ezzel elősegítheti a két ország közötti párbeszédet.

„A Kaesong ipari komplexumban, ahol Északnak és Délnek együtt kell élnie, látogatásom során megmutatkozott a remény, hogy a két koreai ország felül tud kerekedni a múltbéli fájdalmán és szomorúságán. Hiszem, hogy a jóakaratú emberek őszinte szívű próbálkozásával békét teremthetünk a félszigeten" – nyilatkozta Andrew Yeom Soo-jung.

Észak-koreai látogatását három hónapig szervezték, de utazásának tényét biztonsági okokból csak egy nappal az indulás előtt hozták nyilvánosságra. 2014 tavasza különösen feszült időszak volt a két koreai ország életében. Kim Dzsongun az előző évtől kivégzések sorát rendelte el. Az észak-koreai diktátor még saját nagybátyját is, aki az ország második legbefolyásosabb emberének számított, hadbíróság elé állíttatta. Csang Szongtheket árulónak nyilvánították és azonnal kivégezték.

Andrew Yeom Soo-jung bíboros hosszú ideje küzd a két ország közötti megbékélésért, valamint az északon tapasztalható vallásüldözés és ateista szemlélet ellen. Szöul érseke mártírok közvetlen leszármazottja, két ősét 1850-ben katolikus hitük miatt végezték ki.

A Dél-Koreai Katolikus Egyház bő két évszázados múltra tekint vissza. Történetének első száz éve az üldöztetésről szólt, hiszen az ország akkori vezetése veszélyes, államellenes vallásnak bélyegezte a katolicizmust. Az ottani Egyház tízezer mártír emlékét őrzi. Szent II. János Pál és Ferenc pápa is a keresztényüldözés számos áldozatát avatta boldoggá.

Dél-Koreában virágkorát éli az Egyház, az elmúlt közel fél évszázadban a katolikusok száma félmillióról 5,3 millióra nőtt. Ennek a hátterében az állhat, hogy a katonai diktatúrákkal szemben mindvégig kritikus és ellenzéki álláspontra helyezkedett. Észak-Koreában a kiszivárgott hírek szerint minden vallásgyakorlat tiltott, csupán három templom működik, amelyeket külföldieknek hoztak létre. Amikor Ferenc pápa Dél-Koreában járt, a pápai misére meghívták az északi állam katolikusait is, amit az egyházi forrásokból származó hírek szerint elutasítottak.

Andrew Yeom Soo-jung bíboros, Szöul érseke felismerte azt is, hogy a 21. században a tömegtájékoztatásnak óriási jelentősége van az emberek életében. Bátorítja az Egyház jelenlétét a médiában. Nevéhez kötődik a Peace Broadcasting Corporation megalapítása is.

A megbékélés mellett Andrew Yeom Soo-jung sokat tesz a társadalmi szakadékok csökkentéért. A járványhelyzetben arra szólította fel a híveket, hogy támogassák a szegénységben élőket. Kiállt azért is, hogy mindenki hozzájuthasson a vakcinához, a vagyoni helyzet ne legyen kizáró oka a gyógyulásnak.

Húsvétkor egy alapot hoztak létre azok támogatására, akik a világjárvány miatt nehéz helyzetbe kerültek.

A bíboros Vízkeresztkor leveskonyhát nyitott egyházmegyéjében és ő maga állt be ételt osztani.

A myeongdongi székesegyházba járó katolikusok egy csoportja „Myeongdong Babjib” néven kifőzdét nyitott, ahol január 6-a óta hetente háromszor, minden szerdán, pénteken és vasárnap 1400 csomagolt meleg ételt osztanak szét a rászorulók között.

A kezdeményezés ötletgazdája a Szöuli Főegyházmegye volt, élén Andrew Yeom Soo-jung bíboros érsekkel. Az ételosztást Dél-Korea egyik legnagyobb óriásvállalata, az SK Group energia- és vegyipari részlege szponzorálja.

A segélyakcióban közreműködő önkéntesek a One Body One Spirit (OBOS) mozgalomhoz tartoznak, amely az Egyházmegyei Karitászhoz kapcsolódik. A csomagolásba és ételosztásba olykor maga a bíboros is besegít.

Franz Jeong-hwan Kim, az OBOS ügyvezető igazgatója elmondta: Ferenc pápa 2014-ben, mikor meglátogatta a myeongdongi székesegyházat, megáldotta őket és azt kérte, legyenek az evangélium kovászai, akik belülről, láthatatlanul idézik elő az átalakulást. „Remélem, hogy a Myeongdong Babjib leveskonyha is egy ilyen kis kovász lesz, amely mind az egyházat, mind a világot meleg, szeretetteljes hellyé változtatja” – fűzte hozzá a mozgalom igazgatója.

Yeom bíboros szerint a leveskonyha válasz Ferenc pápa tavaly, a szegények világnapján elhangzott felhívására: „A szegény felé is nyújtsd ki a kezedet!”

A NEK meghívott előadója, Yeom bíboros hozzáfűzte:

„Az üzenet mindannyiunknak szól, hogy egy családként kötelezzük el magunkat a szegények gondozása mellett.

Forrás: Vatican News , UCA news, NEK