Remény és bizodalom

2020. augusztus 14.
Orani Tempesta bíboros: Imádkozzunk minden egyes életért.

Rio de Janeiro érseke, Orani Tempesta bíboros két szentmisét is celebrált a város jelképe, a Megváltó Krisztus szobra alatt. A liturgiák során a koronavírus-járvány brazil áldozataiért és hozzátartozóikért imádkoztak. Az augusztus második hétvégéjén közzétett adatok szerint az országban az elhunytak száma meghaladta a százezret, és már több mint 3 millióan fertőződtek meg.

Az első liturgiát a Rede Globo televíziótársaság közvetítette, a másodikat a Brazil Püspöki Konferencia (CNBB) honlapján és a legfőbb katolikus oldalakon tették elérhetővé.

A szertartás kezdeményezője a Riói Főegyházmegye, a Brazil Püspöki Konferencia és a Brazil Karitász volt, valamint az ENSZ álhíreket feltáró programja, a Verificado támogatta. Az eseményt a múlt hónapra tervezték, ám a rossz idő miatt el kellett halasztani.

Tempesta bíboros megemlékezett a koronavírus-járvány áldozatairól, és felhívta a figyelmet minden ember felelősségére a helyzettel kapcsolatban:

„Bár százezer halottunk van, és 3 millió ember fertőződött meg, imádkozzunk minden egyes életért, tudva, hogy mindünknek saját története van.

S ha az elhunytak száma el is érte a százezret, 3 millióan pedig megbetegedtek, ténylegesen is ki akarjuk fejezni reményünket és bizodalmunkat, hogy minden ember fontos, s hogy országunkban és a világban mindannyian felelősséggel tartozunk tetteinkért és viselkedésünkért.”

A liturgia végén egy videót játszottak le: José Tolentino Mendonça bíboros, portugál teológus és költő versét Tony Ramos színész adta elő.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: SIR hírügynökség Magyar Kurír