Irak mindenkié

2020. augusztus 18.
Az iraki miniszterelnök, Musztafa Al-Kadhimi hívta az Iszlám Állam elől menekülő keresztényeket, hogy térjenek vissza hazájukba.

„Örülünk, ha a keresztények visszatérnek Irakba, és hozzájárulnak az újjáépítéshez. Minden iraki felekezet tagja egy új Irakra vágyik, amely hisz a békében és elutasítja az erőszakot” – hangsúlyozta az iraki miniszterelnök. Hozzátette: „Irak mindenkié, és a keresztények ennek az országnak a gyermekei”.

Sako bíboros a találkozón kijelentette, hogy az iraki egyház támogatja az új kormány erőfeszítéseit, amelyek a stabilitás és a biztonság újrateremtésére irányulnak. „A keresztények minden szempontból állampolgároknak tekintendők, és többé nem tudjuk elfogadni a részrehajlást. Az államot el kell választani az egyháztól” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Louis Raphaël Sako bíboros.

A kormány részéről már vannak biztató jelek, mint például egy keresztény tanácsadó kinevezése. „Al-Kadhiminek elmondtam, hogy küzdeni kell a korrupció ellen; a pénz eltulajdonítása bűn. A miniszterelnök azt kérte tőlem, hogy álljak rendelkezésre abban az esetben, ha tanácsra lenne szüksége, amire kész vagyok” – osztotta meg Sako pátriárka a találkozó tapasztalatait.

Az elmenekült keresztények kezdenek visszatérni hazájukba, de még mindig nem érzik magukat biztonságban. Ezt a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) katolikus segélyszervezet jelentése is megerősítette, amelyet Élet az Iszlám Állam után: új kihívások a kereszténység számára Irakban címmel tettek közzé.

A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet szerint, ha a nemzetközi közösség nem avatkozik be mielőbb, akkor a kényszerelvándorlás a következő években tovább csökkenti majd a keresztény lakosság jelenlétét Irakban, amely a Szaddám Huszein rezsimje elleni háború idején már 80 százalékkal csökkent. Fennáll a keresztény közösség teljes kihalásának veszélye.

A teljes cikket ITT olvashatjátok.

Ha Bagdad érsekéről szeretnél többet megtudni, kattints IDE! A muszlim és keresztény összefogásról korábban ITT írtunk.

Forrás: Vatikán Rádió; Magyar Kurír