Andrew Yeom Soo-jung: A béke követe az atomfegyverek árnyékában

2020. február 21.
Szöul érseke küldetésének tekinti, hogy Észak- és Dél-Korea népe felül tudjon kerekedni múltbéli fájdalmán.

Első római katolikus vezetőként, 2014 májusában átlépte a diktatórikus Észak-Korea határát Andrew Yeom Soo-jung bíboros, Szöul érseke. Az egyházfő a határ északi oldalánál lévő kaesongi ipari parkba látogatott, ahol dél-koreai katolikus munkások is dolgoznak. Misét is terveztek, de végül ennek megtartására nem kerülhetett sor. Mégis történelmet írt a bíboros, aki azt reméli, hogy ezzel elősegítheti a két ország közötti párbeszédet.

„A Kaesong ipari komplexumban, ahol Északnak és Délnek együtt kell élnie, látogatásom során megmutatkozott a remény, hogy a két koreai ország felül tud kerekedni a múltbéli fájdalmán és szomorúságán. Hiszem, hogy a jóakaratú emberek őszinte szívű próbálkozásával békét teremthetünk a félszigeten" –

nyilatkozta Andrew Yeom Soo-jung.

Észak-koreai látogatását három hónapig szervezték, de utazásának tényét biztonsági okokból csak egy nappal az indulás előtt hozták nyilvánosságra. 2014 tavasza különösen feszült időszak volt a két koreai ország életében. Kim Dzsongun az előző évtől kivégzések sorát rendelte el. Az észak-koreai diktátor még saját nagybátyját is, aki az ország második legbefolyásosabb emberének számított, hadbíróság elé állíttatta. Csang Szongtheket árulónak nyilvánították és azonnal kivégezték.

Andrew Yeom Soo-jung bíboros hosszú ideje küzd a két ország közötti megbékélésért, valamint az északon tapasztalható vallásüldözés és ateista szemlélet ellen. Szöul érseke mártírok közvetlen leszármazottja, két ősét 1850-ben katolikus hitük miatt végezték ki.

A Dél-Koreai Katolikus Egyház bő két évszázados múltra tekint vissza. Történetének első száz éve az üldöztetésről szólt, hiszen az ország akkori vezetése veszélyes, államellenes vallásnak bélyegezte a katolicizmust. Az ottani Egyház tízezer mártír emlékét őrzi. Szent II. János Pál és Ferenc pápa is a keresztényüldözés számos áldozatát avatta boldoggá.

Dél-Koreában virágkorát éli az Egyház, az elmúlt közel fél évszázadban a katolikusok száma félmillióról 5,3 millióra nőtt. Ennek a hátterében az állhat, hogy a katonai diktatúrákkal szemben mindvégig kritikus és ellenzéki álláspontra helyezkedett. Észak-Koreában a kiszivárgott hírek szerint minden vallásgyakorlat tiltott, csupán három templom működik, amelyeket külföldieknek hoztak létre. Amikor Ferenc pápa Dél-Koreában járt, a pápai misére meghívták az északi állam katolikusait is, amit az egyházi forrásokból származó hírek szerint elutasítottak.

Andrew Yeom Soo-jung bíboros, Szöul érseke továbbra is sokat tesz az Észak és Dél közötti párbeszédért. Felismerte azt is, hogy az emberek életében a 21. században a tömegtájékoztatásnak óriási jelentősége van. Bátorítja az Egyház jelenlétét a médiában. Nevéhez kötődik a Peace Broadcasting Corporation megalapítása is.

A két Korea közötti békéért tevékenykedő, médiaalapító szöuli érsek 2021-ben tart előadást a Hungexpón. Ha szeretnél találkozni vele, ne felejts el regisztrálni!

NEK Titkárság