A vendégszeretet próbája

2020. március 09.
Csíkszeredán és környékén is sokan készülnek a budapesti világeseményre

“Önök minden évben vendégül látnak bennünket, most tegyék próbára a mi vendégszeretetünket!” - így invitálta Farkas Balázs, a NEK Titkárság gazdasági vezetője azokat a zarándokokat, akik szombaton este Csíksomlyón a kegytemplomban gyűltek össze az ünnepélyes Mária-köszöntőre és a gyertyás körmenetre. Farkas Balázs röviden ismertette a szeptemberi Kongresszus programjait. A Puskás Stadionban a nyitó szentmisén ötezer gyermek elsőáldozóként veszi magához az Oltáriszentséget. Szeptember 14-től a Hungexpó területén hosszú lelkigyakorlat kezdődik, öt földrészről érkeznek bíborosok, püspökök, civilek - színészek, írók, elnökök -, hogy előadást tartsanak vagy tanúságtevőként szóljanak a hívekhez. Eddig már 80 országból érkezett regisztráció a Kongresszusra. Erre biztatta Farkas Balázs a csíksomlyói zarándokokat is, hogy jöjjenek el Budapestre, vegyenek részt a katolikus világeseményen. Az egyhetes esemény felemelő pillanata lesz, amikor a világ minden tájáról érkező hívek együtt énekelnek és imádkoznak. A NEK gazdasági vezetője Erdő Péter gondolatára emlékeztetett, a bíboros azt mondta: “az Eucharisztia nem elválaszt minket, hanem inkább összeköt.”

Farkas Balázs az 1938-as és a mostani Kongresszus himnuszának nyitó- és záró sorait idézte: “Győzelemről énekeljen Napkelet és Napnyugat” és “Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!”

A NEK munkatársai rengeteg szórólapot, imakártyát és jelentkezési lapot osztottak szét az érdeklődők között. A szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legkisebb anyagi terhet jelentsen a Kongresszuson való részvétel.

Vasárnap a NEK munkatársai a csíkszeredai Szent Kereszt plébániatemplomban három szentmisén, illetve ezeket követően találkoztak a hívekkel. A következő hetekben Délvidéken és Felvidéken is a misék után jelentkezésre és a szeptemberi Kongresszuson való részvételre buzdítják a szervezők az embereket.NEK Titkárság