Úton

2021. szeptember 11.
Elérkeztünk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus utolsó előtti napjához. A szombati nap fő helyszínei a Margitsziget és a Kossuth tér – Hősök tere lesznek.

Tíz órától délutánig Családi napra várják a szervezők az érdeklődőket a Margitszigetre. A rengeteg programról, amely közül választhatsz itt tájékozódhatsz. Az esemény végén Székely János püspök vezetésével indulnak át a résztvevők a Kossuth térre.

Délután 14 órakor nyílnak a kapuk a Kossuth terén, ahol gazdag kulturális program előzi meg I. Bartholomaosz konstantinápolyi pátriárka 16 óra 30-kor kezdődő beszédét, majd a 17 órától Erdő Péter bíboros, prímás által celebrált szentmisét.

Ezután kezdődik a kongresszus egyik leglátványosabb eseménye az eucharisztikus gyertyás körmenet. A zarándokok az Oltáriszentséget kísérve sétálnak át a Kossuth térről a Hősök terére, ahol a záróáldás elhangzásával fejeződik be a körmenet.

A világ 1100-1200 millió katolikusa figyel ránk, de a nem katolikus személyek figyelmét is felkeltheti ez a találkozó, ugyanis megfigyelhető egy pozitív, ökumenikus érdeklődés – mondta Erdő Péter.

A nyitottság kölcsönös. Budapesten a bazilika előtti Szent István téren találkozhatunk például Lutherrel is. Más egyházi kiadók mellett az evangélikusok köteteivel is megismerkedhetünk. Fabinyi Tamás. a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke is számos eseményen részt vett a kongresszus programjai közül és erre bátorítja a közössége tagjait is.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hívei szeptember 9-én a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban egész napos szentségimádással csatlakoztak a Budapesten szeptember 5. és 12. között zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK). A tudósítást itt olvashatod el!

A közösségi médiafelületek posztjaiból kiderül, hogy sokan útra keltek, hogy személyesen vehessenek részt a világesemény záróprogramjain. Böjte Csaba ezer fős zarándokcsoportot vár Erdélyből.

A MÁV különvonatokkal és plusz kocsikkal segíti az utazást, a Volánbusz a vasúttársasághoz hasonlóan kedvezmény biztosításával támogatja, hogy aki szeretne eljutni a kongresszusra megtehesse azt.


A keszthelyi katolikus közösség, a Ranolder János Római Katolikus Iskola flashmobbal készült a világeseményre, ma pedig már úton van a zarándokcsoportjuk Budapestre. Az írták: „NEKünk is „jelnek” kell lennünk a világban! Bátran felvállalni azt, hogy Isten gyermekei vagyunk, katolikusok vagyunk, hogy egy szeretetközösség vagyunk! A flashmob célja is az, hogy tanúságot tegyünk hitünkről, megmutassuk azt, hogy mindannyian vállaljuk hitünket és magasztaljuk az Urat!”