A kongresszus köszöntése Nagyváradon

2021. október 06.
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye összefogásával és a Partiumi Keresztény Egyetem helyszínfelajánlásával ökumenikus hétvégét tartottak az eucharisztia jegyében Nagyváradon.

A kongresszus élménye üzenete tovább él. Ezt igazolja, hogy a hétvégén a kongresszus tiszteletére az ökumené jegyében gyűltek össze az érdeklődők Nagyváradon. A rendezvényen ezrek nézték, fotózták le a magyarországi eucharisztikus csodának,

a bátai vércsodának emléket állító virágkocsit, amely a debreceni virágkarneválon is felvonult. A világesemény tiszteletére az Emberi Erőforrások Minisztériuma készíttette a kompozíciót, amelyet Esztergomban Erdő Péter áldott meg, majd a debreceni ünnepségek után Budapesten is kiállították. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején a Mátyás-templom előtti téren sokan ismerhették meg a virágkocsi révén a bátai csoda történetét. A Pikó Sándor képzőművész és Szabó Erzsébet virágdesigner tervezett alkotás innen folytatta tovább misszióját és október 2-3. között Nagyváradon a Római Katolikus Püspökség előtt.

A középkorban történt eucharisztikus csoda és Szent Vér ereklyéje a települést országos hírű kegyhellyé tette, amelyet királyaink is rendszeresen felkerestek, temploma pedig az ország nemzeti szentélye lett. Felirata a kongresszus zsoltár-mottóját hirdeti: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7).

A nagyváradi ökumenikus hétvégét Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség megyéspüspökének és Csűry Istvánnak, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökének köszöntője nyitotta meg. Az eseményen beszédet mondott Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára is, aki a kongresszust úgy értékelte, hogy az az egész magyarság számára felemelő lelki esemény volt, amelyből érdemes és kell is táplálkoznunk. Ahhoz pedig, hogy a magyarság megmaradjon a Kárpát-medencében, a közösségek építésére van szükség. Ezért támogatja a magyar kormány a külhoni közösségi kezdeményezéseket az óvoda- és iskolaépítési, a templomfelújítási program vagy a közösségi házak létesítése révén. Bódor Edit, Debrecen Megyei Jogú Város egyházügyi és határon túli magyar közösségi kapcsolatokért felelős koordinátora kiemelte, hogy az ökumenikus hétvége feldolgozása és továbbadása az Eucharisztikus Kongresszuson szerzett élményeknek, ugyanakkor egy kiváló alkalom a nemzeti összetartozásunk megerősítésére is.
Az „Üzenet NEKtek”, őszi hétvége az ökumené jegyében elnevezésű programsorozaton többek között fellépett Dánielfy Gergő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke, a Debreceni Népi Együttes, a Bürkös zenekar, a fruzsikáS együttes, a Neonhal zenekar.