Ferenc pápa Budapesten

2021. augusztus 26.
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróünnepsége sok szempontból különleges esemény lesz. Egyebek mellett azért, mert a záró szentmise előtt Ferenc pápa pápamobilról üdvözli a híveket.

Ferenc pápa mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy személyesen is találkozzon a hívekkel. Így lesz ez Budapesten is.

Regisztrálj!

Arra kérünk, ha szeretnél ott lenni a pápai szentmisén mindenképpen regisztrálj, hogy az eseményekhez közeli szektorokban biztosítsd a helyed.
ITT REGISZTRÁLHATSZ!

Kapunyitás és ünnepi program

A Hősök terén szeptember 12-én reggel 6 órakor nyílnak ki a kapuk a belépéshez. A felvezető program 9 órakor kezdődik.

Ferenc pápa köszönti a híveket

A Szentatya 10 óra 30 perckor pápamobilon üdvözli az összegyűlt híveket. A szentmise 11 óra 30 perckor kezdődik. Azt kérjük, hogy időben indulj el a helyszínre!

Az elmúlt évtizedekben megszokott látvánnyá vált, hogy a Szentatya a pápamobilján halad és integet, kezet fog a hívekkel. Az autógyárak között nagy verseny alakult ki a pápamobilok területén. Igazi presztízskérdéssé vált a vállalatok között, hogy a világ egyik legnagyobb hatással bíró személyiségét milliárdnyi tv-néző milyen típusú járműben látja. A pápai garázsban számos márka parkolt már, többek között Ferrari, Ford, Mercedes, Seat, Renault és a Dacia is szállított már járművet a Szentatyának.

Lovak és lóerők

Az első pápamobilok között a lóvontatású hintót kell megemlítenünk, amelyet VII. Piusz használt. Az első automobilt 1929-ben mutatták be. Egy évvel később a Mercedes ajándékba adott egy járművet a Szentatyának. Kétéves tervezés fejlesztés eredménye volt az autó, amelybe a hátsó ülésbe egy vezérlőpanelt építettek be. A pápa gombnyomással továbbíthatta a sofőrjének a kérését: jobbra, balra, gyorsabban és a haza lehetőségek közül választhatott. 1960-ban egy újabb pápamobil gurult ki a Mercedes gyár kapuján. A kabrió kialakítású jármű lehetővé tette a pápa számára, hogy egyetlen nagy és kényelmes fotelből álló hátsó ülésről integessen a híveknek.

Láthatóvá vált az utazó pápa

VI. Pál pápát egy Lincoln Continental szállította illetve egy Mercedes-Benz 600-as. Előbbi típus hátsó részét plexivel borították, hogy rossz időjárás esetén is láthassák a hívek az elhaladó pápát. Szent II. János Pál pápamobiljainak felsorolása komoly kihívás, szerepelt között Ferrari és üvegfalú busz is. A legismertebb az 1973-as Fiat Campagnola volt, amit elődje is használt. 1981-ben a merénylet is ebben a járműben érte.

Szent II. János Pál, az autótervező

A pápamobilok nem voltak mindig fehérek csak 1976-tól. A Toyota készítette az első ilyen járművet, az üvegkalitkával láthatóvá vált a pápa a tömeg számára és lehetővé tette a kialakítása a kézfogást is a hívekkel. II. János Pál pápa maga is közreműködött egy pápamobil tervezésében, abban a típuséban, amellyel szülőhazájába látogatott még a szovjet megszállás idején.

Környezettudatos XVI. Benedek

A Szentatyák közül XVI. Benedek használt elsőként elektromos pápamobilt egy Renault Kangoot. Ferenc pápa a félig nyitott pápamobilokat preferálja. Láthattuk már egy Jeepben, két évvel ezelőtt egy Dacia Dustert kapott. A 4,3 méter hosszú 1,8 méter széles pápamobilban öt ülés kapott helyet. Az üvegezett felépítmény levehető.

Ajándékautók Ferenc pápának hidrogénhajtás és Lamborghini

Az USA-ban sokak meglepetésére Ferenc pápa egy aprócska Fiattal távozott az elnöknél tett látogatása után. A Japán Katolikus Püspöki Konferencia egy hidrogénhajtású Toyotát ajándékozott a Szentatyának. A pápamobil 5,1 méter hosszú és 2,7 méter magas, így a pápa állva utazhat a járműben, és az emberek jól láthatják őt. Az ajándék autók sorába tartozik egy Lamborghini is. A sportkocsit, amelyet a pápa kézjegyével látott el elárverezték, a befolyt bevételt jótékony célokra fordították. A tervek szerint 2022-re készül el a Szentatya számára egy elektromos jármű.

Forrás: RomeReports.com; The Washington Post, Magyar Kurír, Gazetta.it