Elindult az Eucharisztikus Kongresszus monstranciájának elkészítése

2019. március 28.
Közlemény a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus monstranciájáról

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága pályázatot hirdetett a Kongresszus reprezentatív monstranciájának művészi tervezésére és elkészítésére. A kétfordulós pályázat lezárult, a zsűri meghozta döntését, a monstrancia elkészítésének folyamata elindult. A NEK Titkárság közleménye:

A 2020-ban megrendezendő Eucharisztikus Kongresszus előkészületének látványos része az új, alkalmi monstrancia elkészítése. A rendezvényt szervező NEK Titkárság 2018 februárjában nyílt, kétfordulós pályázatot írt ki az ötvösművészeti tárgy terveinek elkészítésére. A zsűri feladatát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével liturgiában, művészettörténetben és tárgyalkotásban jártas tagok látták el:

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek

Fábry Kornél, a NEK főtitkára

Füzes Ádám, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Egyházművészeti Bizottságának elnöke

Dragonits Márta belsőépítész, az Ars Sacra Alapítvány elnöke, a NEK művészeti albizottságának elnöke

Kontsek Ildikó művészettörténész, múzeumigazgató, a NEK művészeti albizottságának tagja

Lipóczki Ákos DLA, ötvösművész, MOME, Tárgyalkotó Tanszék, tanszékvezető egyetemi docens

Varga Péter DLA ötvös restaurátor művész, az MMA rendes tagja, Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat

A zsűri egyhangú döntése értelmében Lenzsér-Mezei Kata építész, ötvösművész koncepciója került ki győztesen. A végső formájában elfogadott monstrancia 2019 szeptemberében készül el.

A pályázatban benyújtott tervdokumentáció digitális képek, életnagyságú modellek, anyagminták és műszaki dokumentáció formájában tudta meggyőzni a szakértőket arról, hogy a végső mű megfelel majd a liturgikus céloknak, a rendezvény célkitűzéseinek és a kortárs esztétikai igényességnek.

Lenzsér-Mezei Kata monstranciája a hasonló szakrális ötvösművek hagyományos felépítését követi. A talapzat és a (nodus-szal, vagyis a fogást megkönnyítő, középen szélesedő gombbal ellátott) szár felett a legszentebb szentséget glóriaszerűen öleli körül a napsugarakat idéző aranyozott üvegkorong, amit kívülről fémkeret övez. Az Oltáriszentség külső védelmét egy mindkét oldalról átlátszó üveggel lezárt szentségház biztosítja. A nagy monstranciából egyszerű mozdulattal kivehető az önálló talapzattal, szárral ellátott középső rész, az ostyát tartalmazó kis úrmutató. A talapzat és a körbefutó fémkeret anyaga dörzscsiszolt nemesacél. A változatos felületkidolgozás és üveg társítása figyelemreméltó hatást kelt. A kivehető úrmutató selyemfényűre polírozott ezüstből, míg az ostyához legközelebb kerülő szentségház magas fényű aranyozott ezüstből készül. Az elkészítés során két rétegben aranyat hordanak majd fel a látványterven látható víztiszta üvegkorongra. A szárba kék színű üvegbetét kerül, ami elölről és hátulról fényesen csillog, oldalról viszont matt felületen törik majd meg rajta a fény.

Feliratok és egyéb motívumok süllyesztett, illetve síkban tartott arany berakásként jelennek majd meg. A kisebbik talapzaton csak keresztek, a nagyobb talapzaton az A [alfa] és Ω [omega] betűk is szerepelnek. A hosszú száron a Kongresszus mottója („Minden forrásom belőled fakad”) lesz olvasható magyar és latin nyelven. A készítés idejét és alkalmát az arany kapszula körirata fogja megjelölni:

+LII.+CONGRESS+EUCHARISTIC+INTERNAT+BUDAPEST+2020

A monstrancia teljes magassága 157,5 cm, ebből a kivehető rész 70,5 cm.

NEK Titkárság