fbpx Életveszélyben Krisztus követői | Eucharisztikus Kongresszus - IEC2020

Életveszélyben Krisztus követői

2020. július 07.
Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságának elnöke az EU határozott fellépését sürgeti a keresztényüldözések miatt.

Ígéretett tett az üldözött nigériai keresztényeknek, az afrikai ország püspökeinek írt levelében Jean Claude Hollerich, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságának (COMECE) elnöke, hogy szót emel az Európai Unió fokozott támogatásáért. AZ EU részéről Jean Claude Hollerich, aki a jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója lesz, szolidaritását fejezte ki az afrikai ország keresztény közösségeivel. A jezsuita bíboros szerint a keresztények a „terroristák, felkelők és milicisták folyamatos támadásainak vannak kitéve.”

Becslések szerint csak az elmúlt öt évben hatezer nigériai keresztényt végeztek ki a Boko Haram terrorista szervezet és a muszlim fulbék (másnéven fuláni) népcsoport tagjai. Az idei év első öt hónapjában több mint hatszázan haltak meg az iszlám szélsőségesek vallásüldözése miatt.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója, John Onaiyekan bíboros, Abuja első érseke számos alkalommal számolt be a nigériai helyzetről és a véres eseményekről. Úgy tűnik, hogy nem marad magára a békéért, a vallások egymás mellett éléséért sokszor szót emelő Onaiyekan bíboros.

Az északkelet-nigériai Borno államban a Boko Haram fegyveres tagjai legalább 81 embert gyilkoltak meg június 9-én. Ezt megelőzően, június 1-jén Nigéria észak-keleti részén egy református lelkészt és várandós feleségét ölték meg. Gazdaságukban dolgoztak, amikor egy fegyveres csoport rájuk rontott. Nyolc gyermekük maradt árván.

Január 8-án négy, 18 és 23 év közötti szeminaristát raboltak el a fegyveresek a kadunai Jó Pásztor Nagyszemináriumból. Egyiküket, Michael Nnadi-t (18) megölték. Fr. David Echiodat nigériai atyát március 1-jén a vasárnapi szentmisét követően elrabolták az iszlám szélsőségesek, de pár nappal később szabadon engedték.

Az Európai Püspökök Konferenciáinak Bizottsága határozottan felszólította az EU tagállamait, hogy „fordítsanak nagyobb erőfeszítést a nigériai erőszak megállítása, az igazságszolgáltatás, az áldozatok támogatása, valamint a párbeszéd és a béke előmozdításának érdekében.”

Az Egyesült Államok vezetői szintén felszólaltak a nigériai keresztények támogatásáért. Frank Wolf, volt kongresszusi képviselő azt mondta, hogy az USA-nak rendkívüli követet kell delegálnia Nigériába a keresztények védelme és az ország további destabilizációjának megakadályozása érdekében. Samuel Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete februárban elmondta a CNA-nak, hogy Nigéria az egyik leginkább aggodalomra okot adó ország a vallásszabadság megsértésének tekintetében. Brownback állásfoglalásában nyugtalanságát fejezte ki, hogy a nigériai helyzet a környező országokba is átterjedhet, ha nem tesznek sürgősen az üldözések ellen.

Hollerich bíboros elmondta, hogy különösen aggasztónak tartja a sorozatos erőszak elől menekülő keresztények helyzetét. „Szívemben és gondolataimban hordozom azokat a fiatalokat, akik az erőszak és a gazdasági kilátástalanság miatt kényszerűen elhagyják az országukat” – mondta a luxemburgi érsek. Hozzátette:„Európa üdvözölje és fogadja be Krisztus követőit.”

Forrás: CNA

Fordította: Tóth Franciska

Fotó: NEK