Böjt és ima valamennyiünkért!

2021. január 28.
A káld szertartású keleti katolikusok január 25-én kezdték meg a „ninivei böjtöt”. Ez a háromnapos bűnbánati idő hagyományaik szerint minden év nagyböjtje előtt három héttel esedékes.

A káld keresztények lelkipásztoraik kérésére a sokat szenvedett ország békéjéért és biztonságáért ajánlják fel böjti lemondásaikat és imádságaikat.

„Tartsunk bűnbánatot, imádkozzunk a koronavírus járvány megszűnéséért, gondolkodjunk el létünk értelmén, vállaljunk felelősséget testvéreink és közösségünk iránt és fejezzünk ki szolidaritásunkat (…) azokkal az emberekkel, akik elvesztették a munkájukat és a megélhetésüket, és nyújtsunk nekik segítő kezet” – írta Louis Raphaël Sako bíboros, a káld katolikus egyház feje a testület honlapján közzétett nyilatkozatában.

A budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadója imafelhívását így folytatta: „Imádkozzunk a béke, a biztonság és a stabilitás visszatéréséért hazánkba és térségünkbe, az azt kimerítő háborúk és konfliktusok után."

A ninivei böjt gyakorlata azt idézi vissza, amit Jónás kért a mai Moszul területén élő városlakóktól. A Biblia elbeszélésében a böjt után Isten megóvta a várost a pusztulástól.

A hétfőn kezdődött böjt három napig tart és az ételtől-italtól való teljes tartózkodást jelenti éjféltől másnap délig. Sako bíboros arra kérte a katolikusokat, hogy imádkozzanak Ferenc pápa látogatásának sikeréért is.

Ferenc pápa a tervek szerint március 5-8. között Irakba utazik. Várhatóan Bagdadba és az észak-iraki Ninive-síkság keresztény közösségéhez is ellátogat.

Az iraki katolikusok nagyon várják a pápai látogatást. Miután Ferenc pápa egy olasz interjúban bizonytalanságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valóban meglátogathatja-e a háború sújtotta közel-keleti országot, Sako bíboros külön imát tett közzé és arra kérte a katolikusok híveket, hogy mondják el azt minden vasárnap a miséken a pápa látogatásáig.

Január 21-én, ugyanazon a napon, mikor a Vatikán nyilatkozatban jelezte, hogy előrelépés történt a Szentatya iraki útjával kapcsolatban, két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Bagdad központjában, Tajarán téren egy népszerű használtruha piacon. Az Iszlám Állam által felvállalt kettős robbantás legkevesebb 32 ember halálát okozta és több, mint száz sebesültet hagyott maga után.

A káld pátriárka elmondta, hogy a támadás nagy aggodalmat és szomorúságot keltett Irakban, és hozzátette azt is, hogy „akiket megöltek, mind szegények, igazán szegény emberek voltak.”

„Sajnos ezeknek a támadásoknak politikai céljuk van, üzenni akarnak velük a kormánynak, és az új amerikai elnöknek is”- nyilatkozta Sako bíboros a Vatikáni Rádiónak adott interjújában január 26-án.

A bíboros elmondta, hogy a pápa közelgő látogatásától azt várják, hogy elvigye a vigasz, a remény és a béke üzenetét közéjük. Úgy fogalmazott: „Ez mindenki számára rendkívüli esemény. A pápa azért jön, hogy elmondja: elég, elég volt a háborúkból, elég az erőszakból, keressétek a békét és a testvériséget, és az emberi méltóság védelmét.”

A bíboros kifejtette, hogy a káld katolikus hívek nemcsak Irakért vállalják a böjttel való lemondást, hanem minden emberért a világon. Hozzátette azt is, hogy Irakban, a világ más részeihez képest viszonylag kevés koronavírus esetet regisztrálnak.

„Imádkoznunk kell, és kérni Isten segítségét, hogy mentsen meg minket, és érjen véget ez a pandémia az egész világon” – mondta Sako bíboros, a NEK meghívott előadója.

Forrás:catholicnewsagency.com, vaticannews

Fotó: NEK Titkárság

Fordította: Tóth Franciska